Ha van hivatás, ami nem ismer válságot, és minden körülmények között nélkülözhetetlen: ez pedig a szakács mestersége. Akár egy kisvendéglő, akár egy négycsillagos szálloda konyhájáról van szó, a jó szakács aranyat ér – és nem csak képletesen. A gasztronómia iránti igény pedig folyamatosan nő, a vendéglátás szinte állandó munkaerő-keresletet garantál. Ha van hozzá affinitásod, érdemes elgondolkodni ezen az úton – akár új karrierként is.
Munka, amire mindenhol szükség van, avagy szerte Magyarországon elérhetőek szakács állások
Lehet gazdasági visszaesés, lehet bármilyen társadalmi változás, az éttermek, kifőzdék, pizzériák ajtajai akkor is nyitva lesznek – vagy épp újra kinyitnak. Az élelmiszeripar és a vendéglátás szerves részeként a szakács szakma mindig keresett marad. A vidéki városokban – mint például Miskolc – is egyre több étterem nyílik, vagy újul meg, így egy szakács állás Miskolc városában jó eséllyel fellelhető a MiskolcAllas.hu – Állások és munkák felületén. Szinte mindig akad itt egy-egy nyitott pozíció. Ráadásul itt nem csupán szezonális lehetőségekről van szó: a jó szakembereket gyakran állandó munkaviszonnyal próbálják megtartani.
Képesítés, tapasztalat és rutin, specializáció, szenvedély: a kiváló szakács fő ismérvei és jellemvonásai
Legszívesebben szabadidődben is sütsz-főzöl? Szakácsnak lenni több mint munka: életre szóló hivatás. Akár fizetnek érte, akár nem – persze ha lehet választani, inkább az előbbi! A legjobbak nem csupán recepteket követnek, hanem érzik az ízeket, színeket, textúrákat. Természetesen egy OKJ-s vagy szakképesítés alap – de amitől valaki igazán jó szakács lesz, az a tapasztalat és a szenvedély. Ha van benned kíváncsiság, kísérletező kedv, ha nem ijedsz meg a pörgéstől, és képes vagy csapatban gondolkodni, akkor könnyen megtalálhatod a helyed. Külön bónusz, ha valamilyen irányba specializálódsz – legyen az reformkonyha, magyaros ízek vagy épp speciális nemzetközi fogások.
A fejlődés útja: így lehetsz egy nap séf, konyhafőnök vagy igazi legenda a szakmádban
A vendéglátásban az egyik legizgalmasabb dolog, hogy valódi előrelépési lehetőséget kínál. Kezdhetsz kisegítőként vagy beugrósként, de ha ügyes vagy, hamar előreléphetsz szakácsnak, majd séfhelyettesnek, végül konyhafőnöknek is. A tapasztalat és az alázat itt valóban kifizetődik – és idővel saját stílust, konyhai arculatot alakíthatsz ki. Így pedig messze földön híre megy majd az étteremnek, hogy milyen finom az étel és jó a szakács itt. Kell ennél nagyobb dicséret valakinek, aki szívvel-lélekkel készíti el az ételt vendégeinek?
borítókép: Freepik
Eredeti bejegyzés: Enni csak kell – de mi lenne velünk kiváló szakácsok nélkül?! Forrás uzletesutazas.hu.